FEDERICO MOMPOU’NUN SUITE COMPOSTELANA ESERİNİN ORİJİNAL EL YAZMASINA DAYALI ANDRE SEGOVIA EDİSYONUNDA BULUNAN HATA VEYA TERCİHLERE YÖNELİK ÖNERİLER

Yazarlar

  • Mohammad RANJBARI Yüzüncü Yıl Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.art.2019‐V11‐06

Anahtar Kelimeler:

Suite Compostelana- Federico Mompou- Klasik Gitar- Müzik Edisyon

Özet

Her eser bestecisinin kurguladığı gibi seslendirmeyi hak eder ve her icracı kusursuz biçimde o eseri sunmak ister. Bir eseri kusursuz sunabilmek için, her yönüyle araştırıp ve derinlemesine anlamak gerekir.

Ünlü gitar virtüözü Andres Segovia genellikle ona ithaf edilen eserleri kendi yorumlarını yansıtacak biçimde düzenlemiştir. Dolayısıyla, günümüz gitaristlerinin çoğu, Segovia'nın editör kararlarını kabul etmek veya reddetmek için, eserin orijinal el yazmalarını veya orijinal el yazmalarına dayanan yeni yayınlarını, Segovia'nın yayınlanmış sürümleriyle karşılaştırarak karar verirler.

Araştırmacı bu çalışmada Federico Mompou‟nun klasik gitara yazdığı “Suite Compostelana” eserinin el yazmasına ulaşıp, Segovia edisyonu ile karşılaştırdığında, bazı aktarım hataları veya tercihleri olduğunu tespit etmiştir. Bundan yola çıkan, araştırmacı bu eserin bestecilik üslubu ve klasik gitara çalınabilirlik açısından inceleyerek ilgili hata veya tercihleri yeni bir edisyon oluşturarak çözüm önermeye çalışmıştır.

İndir

Yayınlanmış

2019-11-30

Sayı

Bölüm

Makaleler