ÇAĞDAŞ SANATTA SANAT EĞİTİMİ
DOI:
https://doi.org/10.17740/eas.art.2024-V18-05Anahtar Kelimeler:
Pedagoji- Çağdaş Sanat- Yaratıcılık- Bilim- KişilikÖzet
Öğrencilere yükseköğrenime girerken kendi ilgi alanları doğrultusunda fakülte ve bölüm seçme fırsatı verilmektedir. Üniversal eğitim öğrencilere yaşamları boyunca devam edecek süreçte öğrencilerin gelişimi ve değişimini sağlamaktadır. Bu sistemde bilgi birikiminden daha önemli olan öğrencilere eleştirel düşünme yeteneği kazandırmaktır. Kısacası eğitim öğrencide yeni bir kültürün oluşmasını sağlamalıdır.
Çağdaş sanat teorisi öğrencilerin, spekülatif, edebi, felsefi, örgütsel, sosyal ve ekonomik yollarla çok çeşitli yaratıcı, kültürel ve tarihsel bağlamlarla ilgili araştırmalar yürütmelerini sağlar. Bir üniversitede sanat ortamının yaratılması, gelecekteki her öğretmenin pedagojik konumunun gelişmesinin en önemli koşuludur. Sanat pedagojisinin özü eğitimdir. Bireylerin sanat yoluyla eğitimi ve gelişimi, sanatsal kültürün temellerinin oluşturulması ve pratik becerilerin uzmanlaşmasını sağlar. Özgür sanatları örnek alan bir eğitim sistemi mezunlarını; kişisel gelişimlerine büyük önem verir, öğrencilerde eleştirel düşünme, problem çözebilme yeteneklerini geliştirir ve özgür düşüncelerini ustalıkla ifade edebilen, değişen ve gelişen dünyada esnekliğin ve uyarlanabilirliğin çok daha değerli nitelikler olduğu ekonomik ortama hazırlayıp kolaylıkla yön bulabilen mezunlar yetiştirir. Modern eğitimin misyonunun temeli, bireyin kendi kaderini tayin etmesi ve kendini gerçekleştirmesi için gerekli koşulları sağlamaktır.
Makale, çağdaş sanat öğretimi metodolojisindeki sorunları, görevleri ve pedagojik ilişkileri yansıtmaktadır. Bu nedenle, sanat öğrencilerinin yaratıcı faaliyetleri onlara kendi fikirlerine, kendi bakış açılarına sahip olmayı, bağımsız düşünmeyi ve fikir geliştirmeyi, analiz etmeyi, karşılaştırmayı ve yaratıcı çalışmayı öğretmelidir.
Çalışmamız yazılı ve internet kaynakları taranarak oluşturulmuş bir derleme çalışmasıdır. Çalışmanın ana amacı; çağdaş sanatın modern eğitimi nasıl olmalıdır sorusunun cevabını araştırmaktır. Teknolojinin gelişmesiyle bilgi alış verişinin hızlandığı günümüzde eskiden olduğu gibi kesin ve katı kurallar kalmamış, her alanda özgün düşünce hâkim olmuştur. Bu yaklaşım sanat eğitiminde de kendini göstermiş ve çağdaş sanatta modern eğitim modeli ortaya çıkmıştır. Bu modelde eğitmenler yenidünyaya ayak uydurmalı, kendilerini ve eğitim programlarını güncellemelidir. Çağdaş sanat eğitimi öğrenciler için çekici hale getirilmeli, araştırmaya sevk edilmeli ve özgür düşünmelerine destek olunmalıdır. Çağdaş sanat eğitimin temel misyonu; sanat eğitimi alan öğrencinin kendini anlaması ve bulmasına, sorunların sadece kendimizi değil dünya toplumunu da ilgilendirdiğinin farkına varmasını sağlamalıdır.