DARA GEÇ ROMA DÖNEMİ ANTİK KENTİ TOPLUMUNUN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yazarlar

  • Ayşegül ŞARBAK Hitit Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.art.2017‐V7‐02

Anahtar Kelimeler:

Geç Roma- Dara Antik Kenti- Mardin- Diş Patolojisi- Diş Sağlığı

Özet

: Bu çalışmanın amacı Dara Antik Kenti Geç Roma İskelet Toplumu bireylerine ait dişleri paleopatolojik açıdan inceleyerek toplumun ağız ve diş sağlığını belirlemektir. Ayrıca toplumun diş ve ağız sağlığı açısından diğer eski Anadolu toplumları arasındaki yerini tespit etmektir. Bu amaçla Dara Antik Kentine ait toplam 1386 adet daimi diş paleopatolojik açısından incelenmiştir.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda Dara Antik Kenti toplumunun diş aşınması orta dereceli olduğu tespit edilmiştir. Toplumdaki diş çürüğü dişi bireylerde erkek bireylerden daha fazladır ve bu istatistiksel açıdan anlamlıdır. Diş sağlığının göstergelerinden olan diş taşı ve alveol kaybının yüksek değerde olması toplumun diş sağlığının iyi olmadığını göstermektedir. Diş taşı cinsiyetler arasında karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Erkek bireylerde dişi bireylere göre daha fazla diş taşı tespit edilmiştir. Hipoplazya dağılımı toplumda yüksek değere sahiptir. Cinsiyetler arasındaki hipoplazya oranı karşılaştırıldığında erkek bireylerde dişi bireylere oranla daha yüksektir. Bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır.

Paleopatolojik değerlendirmeler, Dara Antik Kenti toplumunun besinleri tüketmeden önce belirli bir işleme tabi tuttuklarını, öğütülüp un haline getirdikten sonra pişirerek yumuşattıklarını ve beslenme yapılarının geleneksel tarım toplumlarına benzer olduğunu göstermektedir.

İndir

Yayınlanmış

2017-05-31

Sayı

Bölüm

Makaleler