Riske Maruz Değer: Türev Ürünler Üzerine Bir Uygulama

Yazarlar

  • Nurkhodzha AKBULAEV Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi UNEC Türk Dünyası İşletme Fakültesi, İktisat ve İşletme Bölümü, Dr.
  • Besti ALİYEVA Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi UNEC, Türk Dünyası İşletme Fakültesi İktisat ve İşletme Bölümü, Öğr.Gör.

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.stat.2018‐V10‐02

Anahtar Kelimeler:

Finans- Finansal Varlık- Riske Maruz Değer- Risk Yönetimi

Özet

Son yıllarda, finansal kurumlarda piyasa oynaklıklarının etkilerini kontrol etmek amacıyla, piyasa risklerinin yönetiminin önemi artmaktadır. Risk yönetiminin bir yaklaşımı olan Riske Maruz Değer (RMD) hem uygulayıcılar hem de denetleyici kurumlar tarafından benimsenmektedir. Geleneksel olarak bankalar, serbest fonlar, emeklilik fonları, yatırım fonları ve yatırım ortaklıkları Riske Maruz Değer`i piyasa riskini ve yatırım performansını ölçmek amacıyla kullanmaktadırlar. Bu makalenin amacı genel olarak riskin finans alanında kullanılan versiyonu olan RMD hakkında bilgi vermek, finans alanında önemli role sahip olan türev ürünleri açıklamak ve RMD`nin olanaklarını Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nda işlem gören varlıklar üzerindeki hesaplamalarla göstermektir. Bu makalede risk kavramı ve risk yönetimi incelenmiştir. Riske Maruz Değer hakkında genel ve temel bilgiler aktarılmıştır. Risk kavramı ve risk yönetimi açısından riske maruz değer VOB’da işlem gören EURO/TL, USD/TL ve Altın sözleşme fiyatları üzerinde uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda yatırım portföyü oluşturulduğu zaman riski en aza indirme söz konusu olduğu tespit edilmiştir.  

İndir

Yayınlanmış

2018-05-15

Nasıl Atıf Yapılır

AKBULAEV, N., & ALİYEVA, B. (2018). Riske Maruz Değer: Türev Ürünler Üzerine Bir Uygulama. Eurasian Econometrics Statistics & Emprical Economics Journal, 23–38. https://doi.org/10.17740/eas.stat.2018‐V10‐02

Sayı

Bölüm

Makaleler