RUSYA’NIN KAFKASYA’YI İSTİLASI VE KOSOVA HAVALİSİNE İSKAN EDİLEN ÇERKESLER

Yazarlar

  • Nuri KAVAK Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.eus.2017‐V7‐01

Anahtar Kelimeler:

Osmanlı Devleti- Çerkes- Rusya- Kafkas- Kosova- Balkanlar

Özet

Ruslar’ın Kafkaslar’daki istila hareketi, birçok bölge halkının zorunlu göç etmesine neden olmuştur. Mamafih belki de tarihin tanıklık ettiği en acımasız zorunlu göçlerden birisi olan Kafkas Muhacereti’ne, Kosova veya biraz daha geniş haliyle Balkanlar penceresinden bakmaya çalıştık.

Ruslar, yüzyıllardır Kafkaslar’da mücadele ettikleri bu savaşçı dağlılarla bir kez daha Balkanlar’da karşı karşıya gelmemek için, bazı uluslararası belgeler vasıtasıyla tekrar bölgeden Çerkeslerin sürgün edilmelerini istemekteydiler. Buna karşılık Çerkesler'in, içinde bulundukları sıkıntılar ile beraber bölge sakinlerine zarar verici taşkınlıklarda bulunmaları yeni bir göç dalgasının başlama nedenini oluşturmuştur. Nihayet Osmanlı Devleti, 1877-78 Rus harbinden yenik çıkmasıyla birlikte imza ettiği Berlin Anlaşması ile Rusların isteklerini kabul ederek, Çerkesler’i Balkanlar’dan başka bölgelere tahliye etmeye başlamıştır.

Araştırmamız Kosova bölgesine gelen Çerkes göçmenlerin yaşamlarına, asayiş açısından ortaya çıkardıkları problemlere açıklık getirerek, Kafkas halklarının zorunlu göçüne başka bir coğrafyadan bakış açısı getirmeyi amaçlamıştır.

İndir

Yayınlanmış

2022-09-06

Sayı

Bölüm

Makaleler