KLARNET EĞİTİMİNDE KARŞILAŞILAN “LA-Mİ” – “Mİ-LA” NOTALARI ÜZERİNE GEÇİŞ KOLAYLIĞI SAĞLAYACAK ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Yazarlar

  • Anıl ÇELİK Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.17740/eas.eus.2020-V13-01

Anahtar Kelimeler:

Klarnet- Etüt- Teknik- Nota- Müzik

Özet

Bu çalışmada klarnet öğretiminde karşılaşılan geçiş zorluğu olarak karşımıza çıkan “La-Mi” ve “Mi-La” pasajlarından oluşan on yedi etüt çalışması yazılmıştır. Yazılan etütler özgün etütlerdir. Çalışmalarda, teknik çalışma yönteminin kısa vadede çözülmesi, karşılaşılan zor pasajlarda o pasaja göre etüt seçilmesine dikkat edilmiştir. Pasajlardaki teknik zorlukları belirleyip bu zorlukları etüt ile pekiştirerek ileride çalınacak eserlerde daha verimli olabilmek arzu edilmiştir. Teknikleri öğrenmek ve pekiştirmek isteyen klarnet çalıcılarına kılavuz niteliğinde etüt önerileri sunulmuştur. Bu çalışmada, klarnet çalmayı öğrenmeyi hedefleyen kişilerin özellikle “La-Mi” ve “Mi-La” pasajlarında karşılaşacak zorlukların nasıl aşılması gerektiğinin araştırması yapılmıştır. “La-Mi” ve “Mi-La” geçiş zorluğunu en aza indirecek ya da tamamıyla çözüm noktasına varılmasını hedefleyen etütler üzerinde durulmuştur. Etütleri çalarken bir eserde karşılaşacak pasaj (La-Mi-Mi-La) sorununun da daha kısa sürede çözülebildiği saptanmıştır. Özellikle parmaklarımızı perdelerin üzerine yakın tutmak hızlı pasajların daha süratli çalınmasına yol açmıştır.

Alıştırma amaçlı etütlerde, tını kalitesini geliştirmek de oldukça önemlidir. Pasaj çalışmasını yaparken bir yandan da nüans çalışması yapılması istenmiştir. Teknik yeterliliğe eriştikten sonra müzikal yorum gücünün de ilerlediği tespit edilebilmiştir. Böylelikle etüdü çalarken birkaç noktayı (pasaj, nüans - artikülasyon vb.) düşünebilmesi ve kontrol edebilmesi istenmiştir. Pasajları (La-Mi - Mi-La) doğru ve ritmik çalışmak ileride önümüze çıkacak eserlerde daha az zaman harcamamızı sağlayacaktır.

Bireysel çalgı çalışma süreci çalgı başarısının önemini de arttıracaktır. Etüt çalışması, müzikal disiplini ve titizliği de beraberinde getirecektir. Etütteki teknik güçlükler belirlenmiş ve bu teknik pasajların giderilmesine yönelik etüt örnekleri sunulmuştur. Müzik icrasında yorumsal gücü ve teknik gelişime katkı sağlanması amaçlanmıştır. Araştırmanın klarnet çalışması yapanlara yol göstermesi hedeflenmiştir.

 

 

İndir

Yayınlanmış

2022-09-06

Sayı

Bölüm

Makaleler